مجله میدان آزادی: امروز 10 آوریل سالروز درگذشت جبران خلیل جبران از نقاشان و نویسندگان لبنانی-آمریکایی است. به همین بهانه 10 نقاشی برتر او را به انتخاب و با مقدمه فاطمه پالیزوان بخوانید:

«جبران خلیل جبران»
جبران خلیل جبران در ۶ ژانویه ۱۸۸۳ در خانوادهی مسیحی مارونی (منسوب به مارون قدیس) در ناحیهی کوهستانی البشری در شمال لبنان چشمهایش را برای آغاز یک زندگی تاثیرگذار گشود. «کامله رحمله» دختر کشیش مارونی مادر جبران خلیل جبران بود که در زندگی جبران اثرات زیادی گذاشت. در پنج سالگی، تنها عضو خانواده بود که به تشویق مادر، به مکتب رفت و از کشیش و پدربزرگ روحانیاش زبان عربی و دروس مذهبی دین مسیحیت را فراگرفت. در دوازده سالگی لبنان را به مقصد بوستون ایالات متحده آمریکا ترک کرد. در مدرسهی شهر بوستون با فردی به نام «فرد هولانددای» آشنا شد و در کنار فراگیری زبان انگلیسی به تقویت استعداد تصویرگری خود پرداخت. حوالی سال ۱۸۹۸ به بیروت بازگشت تا در مدرسه «الحکمه» تحت نظر «یوسف الحداد» به تحصیلات خود ادامه دهد. در این ایام خواهر و مادر و برادرش را در اثر بیماری سل از دست داد.

نمایشگاه آثار نقاشیهای «جبران خلیل جبران»
در حوالی سال ۱۹۰۴ بود که اولین نمایشگاه نقاشیهای خود را راه میاندازد و البته خیلی موفق نمیشود. اما حضور «ماری هسکل» در این نمایشگاه، که فردی دارای نفوذ و ثروتمند بود، منجر به تشویق جبران برای عزیمت به پاریس و انتشار مقالاتش در روزنامهی المهاجیر میشود. بعدها انتشار کتاب «نامههای عاشقانه یک پیامبر»، حکایت از ارتباط عاطفی میان جبران و ماری هسکل دارد. با مورد استقبال قرار گرفتن داستانهای جبران، آثار دیگر این نویسندهی لبنانی شروع به خلق شدن میکند. آثاری چون «گریه، خنده و توفانها»، «فرشتگان مرغزار»، «موسیقی»، «ارواح سرکش»، «بالهای شکسته»، «اشکها و لبخندها» و «دیوانه» از نمونهی این آثار هستند که سر و صدای زیادی هم میکنند.
اما مهمترین اثر و عصارهی آثار جبران خلیل جبران، کتاب «پیامبر» است که به بیشترین زبانهای زنده دنیا ترجمه و میلیونها نسخه از آن چاپ شده است. این نسخهها به ایران نیز رسیدند و تقریبا تمام آثار جبران خلیل جبران به فارسی ترجمه شده و مورد استقبال خوانندگان قرار گرفته است.
جبران خلیل جبران، بین سالهای ۱۹۰۸ الی ۱۹۱۰ به آکادمی ژولین پاریس رفت و از آثار هنری «لندن»، «بروکسل» و «روم» دیدن کرد و شروع به خلق نقاشیهایی از افراد مشهور کرد که با آنها دیدار داشت. افرادی همچون گاریبالدی، ردن و موریس مترلینگ و... .
او در سال ۱۹۱۹ مجموعهی نقاشیهای خود را با عنوان «بیست نقاشی» منتشر کرد و در سالهای بعد، چندین نمایشگاه نقاشی برای آثار خود در گالری «نادلر» و «هتل بیروت» نیویورک؛ گالری «دُر» و «ریچارد» و کلوپ «وُمِنز سیتی» بوستون برگزار کرد.1
ما در این فهرست سعی داریم، ده مورد از بهترین آثار نقاشی جبران خلیل جبران را که در کتاب «زیبایی بزرگتر: نقاشیهای جبران خلیل جبران» به مناسبت صدمین چاپ کتاب پیامبر منتشر شده است، تماشا کنیم. فهرست این آثار به ترتیب سال انتشارشان است.
1. کوه مبارک | 1926

«کوه مبارک»، اثر «جبران خلیل جبران»
2. دو چهره (پرتره الینور ویلی) | 1923

«دوچهره»، اثر «جبران خلیل جبران»
3. پرتره مارگارت لی کرافتز | 1922

«پرتره مارگارت لی کرافتز»، اثر «جبران خلیل جبران»
4. رابیندرنات تاگور | 1916

«پرتره رابیندرنات تاگور»، اثر «جبران خلیل جبران»
5. شعله زندگی | 1910

«شعله زندگی»، اثر «جبران خلیل جبران»
6. آمین ریحانی | 1910

«آمین ریحانی»، اثر «جبران خلیل جبران»
7. سلفپرتره | 1908

«سلف پرتره»، اثر «جبران خلیل جبران»
8. بدون عنوان | 1903

اثر «جبران خلیل جبران»
9. بدون عنوان | 1900

اثر «جبران خلیل جبران»
10. بدون عنوان

اثر «جبران خلیل جبران»
منبع
1. سرودههای عارفانه و عاشقانه جبران خلیل جبران، نرگس علیمردانی، 1395.
2. A Greater Beauty: The Drawings of Kahlil Gibran, 2023, Contributors: Ali Cherri, Jospeh Geagea, Claire Gilman, Waïl S. Hassan, Isabella Kapur, Anneka Lenssen, Jordan Nassar, Mounira Al Solh.