شنبه 28 مرداد 1402
تا پانزدهم شهریورماه در اصفهان برگزار می‌شود:

نمایشگاه چیدمان و تصویرسازی «طوفان البکاء» با الهام از کتاب چاپ سنگی قاجار

این کتاب که به قلم طراحان چیره‌دست دوره‌ی قاجار تصویرگری شده تا زمان قاجار، چهل بار چاپ سنگی شده است و به همین دلیل یکی از منابع مهم تصویرسازی مذهبی از گذشته تاکنون و از مهم‌ترین اسناد تصویری چاپ سنگی در ایران است. کتاب «طوفان‌البکاء فی مقاتل الشهدا» را میرزا محمدابراهیم جوهری، فرزند محمدباقر از ادیبان و شاعران مرثیه‌سرای قرن سیزدهم نوشته است. او پس از مهاجرت به اصفهان در سال ۱۲۵۳ قمری در گورستان آب‌بخشان اصفهان به خاک سپرده شد.

4.22
نمایشگاه چیدمان و تصویرسازی «طوفان البکاء» با الهام از کتاب چاپ سنگی قاجار

مجله میدان آزادی: تصاویر موجود در یک کتاب چاپ سنگیِ متعلق به دوره‌ی قاجار دستمایه‌ی الهام هنرمندان هنرهای تجسمی در تصویرسازی‌هایشان شد. درباره‌ی برگزاری نمایشگاهی از این آثار بخوانید:

نمایشگاه گروهی چیدمان بر اساس تصویرگری‌های کتاب «طوفان البکاء» و نمایشگاه تصویرسازی‌های عاشورایی در گالری سعدی اصفهان در حال برگزاری است.

به گزارش سرویس خبر مجله میدان آزادی، در میان کتاب‌های مرتبط با فرهنگ عاشورا، یکی از کتاب‌هایی که در حوزه‌ی هنرهای تجسمی سرآمد و نامدار است، کتاب «طوفان‌البکاء»، از ذخایر فرهنگی و هنری ایرانیان در دوره‌ی قاجار است.

این کتاب که به قلم طراحان چیره‌دست دوره‌ی قاجار تصویرگری شده تا زمان قاجار، چهل بار چاپ سنگی شده است و به همین دلیل یکی از منابع مهم تصویرسازی مذهبی از گذشته تاکنون و از مهم‌ترین اسناد تصویری چاپ سنگی در ایران است.

ازاین‌رو حوزه‌ی هنری استان اصفهان به مناسبت ایام سوگواری امام حسین، نمایشگاه گروهی چیدمان و تصویرگری‌های کتاب «طوفان البکاء» را همراه با نمایشگاه تصویرسازی‌های عاشورایی برگزار کرده است.

در این نمایشگاه بیش از ۳۰ اثر چاپ بر روی پارچه که از کتاب طوفان‌البکاء الهام گرفته‌شده است همراه با چهار چیدمان در چهار سالن، ارائه شده است.

https://azadisq.com/Portals/0/images/content/1401/%D8%B7%D9%88%D9%81%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%A8%DA%A9%D8%A7%D8%A1-%D9%81%DB%8C-%D9%85%D9%82%D8%A7%D8%AA%D9%84%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D8%AF%D8%A7%D8%A1.jpg?ver=ekPPO9pglvV5tPwecs5pDA%3d%3d

سالن اول به بعضی از صفحات کتاب «طوفان البکاء» مربوط می‌شود که فلسفه‌ی‌ خاصی دارند، همچنین امضا و مهر همه‌ی تصویرگران این کتاب نیز برای مخاطب به نمایش درآمده است.

سالن دوم سه بخش دارد؛ بخش اول درباره‌ی حضرت عباس، بخش دوم درباره‌ی امام حسین و بخش سوم درباره‌ی حضرت علی‌اکبر است. در هر بخش از این سالن در کنار تصویرسازی‌های کتاب، چیدمان هم اختصاص داده شده که با این تصویرسازی‌ها هماهنگ است.

سالن سوم به موضوع فرشتگان اختصاص دارد که حالت‌های گوناگونی از آن‌ها به‌طور ویژه در کتاب «طوفان البکاء» به تصویر کشیده شده است؛ هنرمندان قاجار با وجود همه‌ی محدودیت‌های تصویرسازی که در حوزه‌ی تکنیک، فکر و ایده داشتند، به تصویرگری فرشته که موجودی انتزاعی است، با صورت انسانی رسیدند. در این سالن، چیدمان و ویدئو آرت نیز وجود دارد.

https://azadisq.com/Portals/0/images/content/1401/%DA%86%D8%A7%D9%BE-%D8%B3%D9%86%DA%AF%DB%8C.jpg?ver=p79T7_S_oKi7296NgaKBRA%3d%3d

هاجر سلیمی نمین تصویرگری‌هایی با تکنیک دوره‌ی قاجار و فضای کتاب «طوفان البکاء» در زمان معاصر انجام داده است که نمونه کارهای او در سالن چهارم به نمایش درآمده است.

چاپ سنگی یک تکنیک خاص در نقاشی و تصویرسازی است و متون کهن بسیاری با این‌شیوه تصویرسازی شده‌اند همچون شاهنامه و کتاب‌های حافظ، سعدی و نظامی گنجوی. اما ویژگی کتاب «طوفان البکاء» در تصویرگری خاندان پیامبر است.

کتاب «طوفان‌البکاء فی مقاتل الشهدا» را میرزا محمدابراهیم جوهری، فرزند محمدباقر از ادیبان و شاعران مرثیه‌سرای قرن سیزدهم نوشته است. او پس از مهاجرت به اصفهان در سال ۱۲۵۳ قمری در گورستان آب‌بخشان اصفهان به خاک سپرده شد.

این نمایشگاه از روز پنج‌شنبه نوزدهم مردادماه آغاز به کار کرد و تا روز چهارشنبه پانزدهم شهریورماه در مجموعه گالری‌های سعدی (بوستان، گلستان، تماشا و نقطه) ادامه دارد.

https://azadisq.com/Portals/0/images/content/1401/%D8%B7%D9%88%D9%81%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D9%84%D8%A8%DA%A9%D8%A7%D8%A1.jpg?ver=vaHGCPz9gPoOfskl2_yNgA%3d%3d




تصاویر پیوست

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط «میدان آزادی» منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد!

نکته دان

نمایشگاه گروهی چیدمان بر اساس تصویرگری‌های کتاب «طوفان البکاء» و نمایشگاه تصویرسازی‌های عاشورایی در گالری سعدی اصفهان در حال برگزاری است.

چاپ سنگی یک تکنیک خاص در نقاشی و تصویرسازی است و متون کهن بسیاری با این‌شیوه تصویرسازی شده‌اند همچون شاهنامه و کتاب‌های حافظ، سعدی و نظامی گنجوی. اما ویژگی کتاب «طوفان البکاء» در تصویرگری خاندان پیامبر است.

مطالب مرتبط