مجله میدان آزادی: اپرا هنری ایتالیایی است که در آن تلفیقی از هنرهای نمایشی، موسیقی و ادبیات حضور دارند اما در نگاهی کلی هنری موسیقایی شناخته میشود و یكی از فرمهای قدیمی در موسیقی كلاسیک است كه سعی دارد با تركیبی از موسیقی و تئاتر مفهوم خود را به مخاطب برساند. «اپرای عروسكی» نیز برگرفته از این فرم قدیمی موسیقی كلاسیک است كه تنها بهجای بازیگران، عروسکها نقش ایفا میكنند. این هنر اگرچه ریشه در غرب دارد اما بیش از یک دهه است که اجرای اپرا با رنگوبویی ایرانی در قالب داستاهای کهن ایران و یا اشعار شاعران برجستهی زبان فارسی، در کشور به روی صحنه میرود. خبری بخوانید از اجرای مشهورترین و با سابقهترین اپرای ایرانی در این روزها:
به گزارش مجله میدان آزادی به نقل از روابط عمومی بنیاد رودکی، نشست خبری «اپرای عروسکی مولوی» با حضور بهروز غریبپور نویسنده، طراح و کارگردان این اثر، دیروز سهشنبه ۱۵ آبان در محل موزه عروسکی تالار فردوسی برگزار شد.
در این نشست خبری بهروز غریبپور ضمن خبر از اجرای جدید این اپرا در روزهای آینده، به تفاوتهای اجرای جدید این اپرا با دیگر اجراهای آن در سالهای گذشته اشاره و تاکید کرد: در دورهای که گروه به دلیل همهگیری کرونا و پیامدهای آن تعطیل شد، گروه اجرایی ما با تغییراتی کرد. در بخش بازیدهندگان شاهد تغییرات و ورود اعضای جدید به گروه بودیم و در مجموع تیمی ۴۰ نفره در اجرای این اپرا همکاری میکنند و با توجه به اجرا پس از چند سال نیز تغییرات زیباییشناسانهای در کار صورتگرفته که با آخرین اجرای ما کاملاً متفاوت است.
غریبپور افزود: «این اپرا که با داستانهایی از زندگی و اشعار مولوی ترکیب شده، طی ۱۵ سال گذشته در شهرهای مختلف مانند تهران، شیراز، دبی، رم و... اجرا شده و مورد استقبال فراوان قرار گرفته است. موسیقی آن بر اساس موسیقی کلاسیک ایرانی، دستگاهها و ردیفهای آوازی با آهنگسازی بهزاد عبدی ساخته شده و رهبر ارکستر ولادمیر سیرنکو و اجرای موسیقی با ارکستر ناسیونال اکراین است.»
خوانندگانی چون محمد معتمدی و همایون شجریان روایت آوازین این اپرا را بر عهده دارند. ضبط موسیقی این اثر در کشور اکراین انجام شده و بیش از ۱۰۰ عروسک ریسمانی در آن به کار گرفته شده است.
اُپرای عروسکی «مولوی» سومین رپرتوار تولیدی گروه تئاتر عروسکی آران به طراحی و کارگردانی بهروز غریبپور است که برای نخستینبار در بهمن ماه سال ۱۳۸۸ و آخرینبار در سال ۱۳۹۸ در تالار فردوسی اجرا شد.
آواگران این اُپرا عبارتند از: همایون شجریان در نقش شمس، محمد معتمدی در نقش مولوی و سایر آواگران نیز محمدرضا صادقی، علی خدایی، حسین علیشاپور، ملیحه مرادی، مصطفی محمودی، مهدی امامی، عامر شادمان، مهدی جاور، سجاد پورقناد، زندهیاد اسحاق انور، کیوان فرزین، احسان نصیری، سارا رضازاده، سولماز بدری، فرهاد اسدی، علی نجفی و علی یاری هستند.
بازیدهندگان شخصیتهای اُپرا را مرضیه سرمشقی، نسیم امیرخسرو، صدف بیگدلی، مهرنوش صادقیان، هما هدهدی، آیدا کلاهی، مائده مدنی، نیلوفر ساسانی، امیرحسین مکاریان، مائده گل علیپور، نیکو احمدی، نگین احمدی، پارمیدا نیازی، نگار حقفلاح، عسل صدر، ملیکا مهدویزادهنیه، فرزانه ناظمی، ساجده غیاثی، مهسا سعید، صبا مرتضوی، ساناز خیری، علی فاطمی، متین ذبحی، محمدجواد امیری، سید رضا ابطحی، زهرا نصراله، غنچه نادگران، سید ایلیا قریشی و سارا رحیمی برعهده دارند.
دیگر عوامل گروه در این دوره از اجرا عبارتند از :
دستیار ارشد: ثمره برازنده،
دستیار و سرپرست گروه بازیدهندگان در دورههای آموزش: نسیم امیرخسرو، مرضیه سرمشقی،
دستیار طراح صحنه و مدیر کارگاه ساخت: قاسم رحمتی،
مربی آموزش: سارا اقبال،
منشی صحنه و مسئول تصویر: غنچه نادگران،
عکاس و سازنده تیزرها: احسان نقابت،
مسئول کارگاه نجاری و نگهداری صحنه: احمد محمدی،
طراح پوستر: آیرین غریبپور،
نقاشی پرده نقالی: احسان کریمی،
امور ضبط صدا: خانه موسیقی (اکراین)، استودیو پاپ (با یادی از زندهیاد ناصر فرهودی)،
ناظر ضبط در اکراین: آندری موکریتسکی،
ناظر ضبط و میکس نهائی: حمید آداب،
ویدیومپینگ: آرمان مقدم، کیوان کاوند،
مشاوران فنی: جمشید شعبان، محمد بوالحسن،
مدیر تالار فردوسی: الهام گلشن،
مسئول روابطعمومی و رسانهای: ثمره برازنده،
مسئول روابط بینالمللی: سولماز فاتحی خامنه،
اپراتور صدا و نور: پیمان قمری،
دوخت لباس بازیدهندگان: آرمین حسن زاده.
نخستین اجراهای اپرای عروسکی «مولوی» به نویسندگی، طراحی و کارگردانی بهروز غریبپور و تهیهکنندگی بنیاد رودکی و گروه تئاتر عروسکی آران، برای 22، 23 و 27 آبانماه برنامهریزی شده و با توجه به استقبال تماشاگران تمدید خواهد شد.