مجله میدان آزادی: جشنوارهی چهل و سوم فجر با همهی اما و اگرهای این سالها، با تلاش اهالی سینما، سعی کرد بدون حاشیه کار خود را آغاز کند و ادامه دهد؛ اما جشنوارهی فیلم فجر بدون حاشیه هم مگر میشود؟! اهالی سینما همیشه با حاشیههایشان خواندنیتر هستند و ما قصد داریم هر روز در پرونده «پرواز بر فراز آشیانه سیمرغ» در کنار اخبار مهم اما کوتاه اکران فیلمها در جشنواره، به حاشیههای آن نیز بپردازیم. در سومین روز از جشنواره فیلم فجر نیز اخبار و حواشی خواندنیایی رخ داد که میتوانید در ادامه بخوانید:
درخشش بچهی مردم
در سومین روز از جشنواره، اهالی رسانه تماشای فیلمها را با فیلم «رها» ساختهی حسام فرهمند آغاز کردند و در نشست خبری، علاوه بر عوامل اصلی میزبان شهاب حسینی و غزل شاکری بودند.
دومین فیلم نمایش داده شده، فبلم «بچهی مردم» بود که به اذعان بسیاری از منتقدین تا سومین روز جشنواره، از معدود بهترینهای جشنواره بود که نظر منتقدان را به خودش جلب کرد البته برخلاف انتظار.
بچهی مردم به کارگردانی محمود کریمی، با بازی گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، حسن معجونی و بهروز شعیبی، کمی سطح فیلمهای اکران شده در جشنواره را بالا برد و با خنده و گریهی اهالی رسانه همراه بود.
یوسف اصلانی، موسس خیریه بهشت امام رضا (ع) که در نشست خبری فیلم «بچه مردم» به عنوان ایدهپرداز حضور داشت نکاتی را گفت که قابل تامل است. اصلانی گفت عوامل فیلم «بچه مردم» آرزوی بیست سالهی بچههای بهزیستی را ساختهاند. در طول این بیست سال به هزاران نفر در مورد ساخت این فیلم گفتهایم، به سراغ تهیهکننده و کارگردانها رفتیم، همهی آنها اشک میریختند اما کاری برای ساخت فیلم نمیکردند. فیلمی که حالا در جشنواره چهلوسوم به گفتهی منتقدان یک سر و گردن بالاتر از دیگر رقبایش ایستاده است و مزدش را با یک تشویق طولانی پس از پایان نمایش از اهالی رسانه گرفت. تهیهکنندهی بچهی مردم هم قول داد بعد از اکران، درآمد حاصل از فروش فیلم به «بهشت امام رضا (ع)» اهدا شود.
سومین فیلم اکران شده فیلم سینمایی «اسفند» به کارگردانی دانش اقباشاوی در ژانر دفاع مقدس بود. اسفند دربارهی بخشی از حضور شهید علی هاشمی قبل از آغاز عملیات خیبر است. جالب است بدانید که در جشنواره چهل و سوم فیلم فجر دو فیلم دفاع مقدسی با محمریت این شخصیت انتخاب شدهاند که دومی اشک هور است که برخی سوالات را ایجاد کرد که هیآت انتخاب فیلمها با چه معیاری دو فیلم دفاع مقدسی درباره یک شهید را برای اکران در جشنواره برگزیدند. شاید اگر اشک هور هم دیده شود به بخشی از این سوال پاسخ داده شود و چهارمین فیلم اکران شده «آبستن» بود، ساختهی محمد و مصطفی تنابنده، برادران محسن تنابنده.
یک انصراف دردسرساز
از مهمترین خبرهای روز سوم جشنواره انصراف یکبارهی بهرام رادان از داوری جشنواره بود. بهرام رادان در یک اقدام عجیب که برخی رسانهها آن را غیرحرفهای خواندند، به دلیل طولانی شدن مدت زمان بازگشت از سفر با ارسال نامهای از جمع اعضای هیات داوران جشنواره فیلم فجر چهل وسوم خارج شد.
در متن نامه بهرام رادان آمده است: «حضور دبیر محترم و هیات محترم داوران جشنواره چهل و سوم فیلم فجر با تقدیم سلام، نظر به برگزاری این رویداد مهم سینمایی در ماه جاری و با توجه به اهمیت فوقالعاده امر داوری فیلمهای سینماگران و وظیفه خطیر قضاوت این آثار،در پی صحبتهای قبلی با دبیر محترم جشنواره جناب آقای شاهسواری مقرر بود تا در کنار شما توفیق داوری این دوره را داشته باشم، ولی به دلیل طولانی شدن سفر و عدم اطمینان از تاریخ قطعی بازگشتم به وطن،لاجرم از حضور شما بزرگواران عذرخواهی میکنم و امیدوارم این دوره از جشنواره فیلم فجر نویدبخش سالی پربار در سینمای ایران باشد.»
اما برخی شنیدهها حاکی از آن است که بهرام رادان به دلیل اختلاف با اسپانسر جشنواره که بانک ملی باشد، از داوری کنار رفته است.
روابط عمومی جشنواره ضمن اعلام خبر کنارهگیری بهرام رادان، اعلام کرد: بنا به تصمیم منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره و موافقت سایر اعضای هیات داوران، عضو جدیدی جایگزین رادان در هیات داوران نخواهد شد.
به این ترتیب صندلی بازیگران در میان داوران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر خالی خواهد ماند. اما ماجرا فقط یک اقدام غیرحرفهای و خالی شدن کرسی بازیگران نیست بلکه مهمتر از هر دو مورد بالا، این است که تعداد داوران جشنواره زوج خواهد شد و در رایگیری دچار مشکلاتی خواهند شد که هنوز توضیحی برای رفع این مشکل از سوی مدیران جشنواره ارائه نشده است.
صدای همچنان مشکلساز
از دیگر حاشیههای روز سوم نیمه تمام ماندن فیلم انتخابی سانس ویژه بود. سانس ویژهی روز سوم هم فیلم سینمایی «آتش و گلستان» به تهیهکنندگی و کارگردانی علی روئینتن بود که به دلیل نقص فنی نمایشش ناتمام ماند.
«آتش و گلستان» به دلیل سینک نبودن صدا و تصویر متوقف شد و از آنجایی که صدا بزرگترین چالش فنی جشنوارهی امسال تا روز سوم بوده است، روابط عمومی جشنواره لازم دید اعلام کند مشکل فنی DCP ارسالی از سوی تهیهکننده و کارگردان اثر، دلیل اصلی توقف نمایش این فیلم برج میلاد بوده است.
اهالی رسانه و منتقدان هم برای مطلع نشدن از زمان نشستهای خبری کمی از روند نشستها ناراضی هستند. این نارضایتی به دلیل فشردگی جدول زمانبندی اکران فیلم و نشست خبری مربوط به آن و عدم اعلام عمومی زمان آغاز نشستهای خبری است.
«قاتل و وحشی» آزاد شد!
و بالاخره اینکه یکی از پرخبرترین فیلمهای جشنواره که از ماهها قبل سرنوشت نمایش یا عدم نمایشش پای ثابت خبرهای جشنواره فجر بود، در یک اعلام غیر رسمی، پروانهی نمایش در جشنواره را گرفت. هادی ناییجی عضو شورای پروانه نمایش در گفت و گو با فریدون جیرانی در یک برنامهی تصویری اینترنتی از صدور مجوز نمایش فیلم حمید نعمتالله در جشنواره فجر توسط این شورا خبر داد.
ناییجی در این برنامه گفت: «خدا را شکر این فیلم پروانه اکران در جشنواره فجر را گرفته و امیدوارم حمید نعمتالله روزبهروز سرحالتر در این مملکت فیلم بسازد.»
سومین روز جشنواره سیاسی شد
حضور پررنگ چهرههای سیاسی از دیگر حاشیههای جشنواره بود که هر کدام برای دیدن یک فیلم خاص با نیت خاصی آمده بودند. را شاهد بود که برای تماشای آثار اجتماعی و دفاع مقدسی آمده بودند. از میان این چهرهها علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور، برای دیدن فیلم بچهی مردم» آمده بود که از مهمترین حوزههای کاری اوست. و محسن رضایی، فرمانده سابق دفاع مقدس و عضو کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام، برای تماشای فیلم «اسفند» که شخصیت خودش یکی از کاراکترهای اصلی فیلم بود نشست.