مجله میدان آزادی: در جریان حملات هوایی اسرائیل به غزه تاکنون ده هزار نفر کشتهشدهاند که عموما همه مردم بیدفاع و بیسلاح غیرنظامی بودند. «هبه زقوت»، بانوی نقاش فلسطینی اهل غزه یکی از این ده هزار نفر است که روز 13 اکتبر با فرزندانش به شهادت رسید. در ادامه خلاصهای از زندگینامه هبه زقوت، به همراه بیست اثر برگزیده او را به قلم و انتخاب حسن صنوبری بخوانید و ببینید:
هبه زقوت نقاش جوان فلسطینی، سال ۱۹۸۴ در اردوگاه پناهندگان البریج غزه به دنیا آمد. پس از گرفتن دیپلم گرافیک راهی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه الاقصی شد و سال ۲۰۰۷ فارغ التحصیل.
۲۰۰۷ همان سالیست که اسرائیل قانون ظالمانهای را تصویب و تحمیل کرد که هیچ فلسطینی ساکن غزه حق ورود به بیت المقدس و کلا خروج از غزه را نداشته باشد. هبهٔ محصور از آن زمان معلم مدرسه شد و درکنار آموزگاری و مادری -چهار فرزند- نقاشی را به طور جدی دنبال کرد. زنان، درختان و مسجدالاقصی سه موضوع تکرارشوندۀ نقاشیهای هبه است. او بارها -با حسرت دیدار- بیتالمقدس را کشیده و در همه این نقاشیها یک بیتالمقدس شاد و روشن و درخشان و در آرامش را میبینیم. بیتالمقدسی که مسجد و کلیسا در آن در کنار هم امنیت و آسایش دارند.
هبه در اوج محاصره و تحریم و فقر و دیگر رنجهای رایج غزه، به سختی کار میکرد و وقت خود را بین کار و خانه و هنر تقسیم؛ آخرین نمایشگاه انفرادی او دو سال پیش با اسم «فرزندان من در قرنطینه» برگزار شده بود که حال و هوای کرونا و همهگیری را داشت. آخرین نمایشگاه گروهیش نیز «ریشهدار، مانند درختان زیتون» نام داشت. یکی از معروفترین نقاشیهای او سال۲۰۲۰ و با اوجگیری ماجرای جورج فلوید در آمریکا با اسم «نه به نژادپرستی» منتشر شد، دختری سیاه پوست با کبوتری در دستهای خونین.
آخرین اثری که هبه در صفحهاش گذاشته بود نقاشی دختری چفیهبهسر بود در کنار یک اسب، یکی از روزنامهنگاران خارجی نوشته بود این اسب احتمالا براق است؛ براق همان اسبی است که پیامبر خاتم با آن از مسجدالاقصی به سفر آسمانی معراج رفت.
«هبة زقوت» نقاش ۳۹ساله فلسطینی ساکن غزه که به تازگی داشت جای خود را در میان هنرمندان بزرگ فلسطین باز میکرد، روز جمعه 21 مهرماه 1402 در بمبارانهای وحشیانه اسرائیل همراه با دو پسر خردسالش «آدم» و «محمود» و انبوه نقاشیهایش کشته شد و خون روشنش با رنگهای نجیبش آمیخت.
آخرین جملهای که این نقاش مبارز مسلمان در صفحۀ فیسبوکش -سه روز قبل از شهادتش- نوشته این است:
«اللهم نستودعك قلوبا مفجوعة بالفراق
اللهم أجبر كسر قلوبنا و اجعلنا لقضائك و قدرك صابرين
يا رب كن معنا و قوّنا و زدنا صبرا و أجرنا على صبرنا
اللهم اربط على قلوبنا فإنها لا تقوى ولا تستند إلا بك»
در ادامه بیست نقاشی از بهترین نقاشیهای شهید هبه زقوت را ببینید: