مجله میدان آزادی: در چهارمین مطلب از پروندهی «اردیبهشت کاغذی» و به بهانه گشایش رسمی نمایشگاه کتاب 1402، قرار است خبرها و دانستنیهایی کوتاه از سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بخوانید. این خبرها را خانم «حنانه شکیبا» نوشتهاست:
سی و چهارمین دورهی نمایشگاه بینالمللی کتاب ساعت 16:30 دقیقهی امروز با افتتاحیهی مردمی در مصلای تهران، کارش را به صورت رسمی شروع کرد.
«آینده خواندنی است»، شعار نمایشگاه کتاب 1402 تهران است که خبرها حکایت میکند از میان 40 شعار پیشنهادی انتخاب شده است. بنا به اخبار اعلامی دوازدهم اردیبهشت از پوستر نمایشگاه کتاب رونمایی و طرحش پس از فراخوان عمومی خانهی کتاب از میان آثار ارسالی انتخاب شده است.

اما نمایشگاه کتاب امسال با سالهای گذشته شباهتها و تفاوتهایی دارد.
برنامههای میدانی، در بخش کودک
برای این دوره از نمایشگاه کتاب تهران، مثل سالهای گذشته دو سالن مجزا، ویژه کودک و نوجوان و بزرگسال پیشبینی شده است. برنامههای میدانی و صحنهای مثل قصهگویی، عروسکگردانی، تئاتر خیابانی و سرود در بخش کودک و نوجوان اجرا میشود که میتواند برای بچهها جذاب باشد.
سرای اهل قلم اما عمومی
نشستهای «سرای اهل قلم» هم مثل سالهای گذشته برگزار میشود با این تفاوت که نشستها مقداری جنبه عمومیتر پیدا کرده و از بخش نخبگانی صرف فاصله گرفته است. امسال ۶ سرا در فضاهای مختلف نمایشگاه برپا شده است؛ سرای ناشران دانشگاهی، سرای ناشران کودک و نوجوان، سرای ناشران آموزشی، سرای ناشران بینالملل و سرای ناشران داخلی، و در سرای اصلی هم نشستهای موضوعمحور و گفتوگومحور برگزار میشود.
«کتابآرا» جریان دارد
سال گذشته برای اولینبار غرفهی «کتابآرا» در نمایشگاه کتاب برپا شد؛ غرفهای که بهصورت تخصصی در حوزهی تصویرگری و طراحی کاراکتر و موضوعات هنری کتاب مثل طراحی جلد فعالیت داشت. مسئولان نمایشگاه به دلیل استقبال خوبی که پارسال از کتابآرا شد، برنامههای این غرفه را در نمایشگاه سی و چهام هم ادامه دادهاند. این غرفه با 12 نشست و 7 کارگاه با موضوعاتی از تصویرسازی تا جلدهای دستساز، با حضور استادان و کارشناسان هر حوزه، میزبان اهالی کتاب و هنر است.
کتابهای جایزه بگیر
مثل دورهی گذشته، امسال هم غرفهای ویژه جوایز کتابی مثل کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه کتاب سال، جایزه جلال آل احمد و جایزه شعر فجر برگزار میشود که متناسب با هر کدام برنامههایی اجرا خواهد شد.
پیوند کتاب و سینما
برویم سراغ تازهها؛ یکی از بخشهای جدید نمایشگاه سی و چهارم، «سینما کتاب» است و برای اولینبار در «سینما کتاب» فیلمهای مستند، اقتباسی و یا فیلمهایی که در ارتباط با شخصیتهای فعال حوزهی کتاب و فرهنگ یا در ارتباط با ترویج کتاب است با حضور عوامل و تهیهکنندگان آنها برای علاقهمندان نمایش داده میشود و بعضی از فیلمها با نکوداشت شخصیت محوری فیلم یا مستند و یا جلسات نقد و بررسی و رونمایی کتاب پیرامون آن فیلم، همراه است و از جذابیتهای نمایشگاه امسال خواهد بود.
سالن یاس به جای «کارنامه نشر»
فعال شدن سالن یاس هم از تازههای نمایشگاه است و بهترین آثار منتشر شده در سال گذشته براساس موضوع در این سالن نمایش داده میشود.
هر وقت از شلوغی سالنهای نمایشگاه خسته شدید و علاقهمند به کتابهای شاخص سال گذشته هستید میتوانید از این سالن بازدید کنید و کتابهای مورد علاقهتان را پیدا کنید.
با توجه به فعالیت سالن یاس، سالن «کارنامه نشر» که سالهای گذشته در بخش بزرگسال هم حضور داشت، امسال فقط به کتابهای حوزهی کودک و نوجوان اختصاص دارد.
انتخاب کتاب با مشاورهی تلفنی
در مجموع ۶ فضای مشاورهی کتاب در شبستان اصلی، سالن ناشران کودک و نوجوان و سالن ناشران خارجی وجود دارد که میتوانیم با مراجعه به آنها، سوالاتی را که برایمان پیشآمده بپرسیم.
در خبرها اعلام کردهاند امسال برای نخستینبار در ایام نمایشگاه، مشاوره تلفنی کتاب هم خواهیم داشت اما هنوز شمارهای از درگاههای رسمی نمایشگاه اعلام نشده است.
«بله» و «نشان» برای اهالی کتاب
استفاده از تکنولوژیهای مجازی هم در نمایشگاه رونق دارد؛ مسیریاب «نشان» آمادگی کامل دارد تا مسیریابی نمایشگاه را به متقاضیان ارائه دهد و حتی پوستر نمایشگاه سیوچهارم هم در برنامه نمایش داده میشود.
نمایشگاه در پیام رسان «بله» هم یک صفحه فعال دارد که تمام اخبار مربوط به نمایشگاه در آنجا اطلاعرسانی میشود و شما میتوانید برای عضویت در کانال پیام رسان «بله» نمایشگاه کتاب تهران، عدد ۱۰ را به شمارهی ۱۰۰۰۵۸۸۲ پیامک کنید.
و در آخر اینکه بخش مجازی نمایشگاه سی و چهارم هم به آدرس اینترنتی ketab.ir با یک تغییر جدید در نمایشگاه حضور دارد و آن هم اضافه شدن 200 کتابفروشی به جمع ناشرانی است که فروش مجازی دارند.
