مجله میدان آزادی: پس از جایزهی ادبی جلال، شهید حبیب غنیپور، هوشنگ گلشیری، پروین، بهرام صادقی و مهرگان، اینبار خبری بخوانید از «جایزهی ادبی احمد محمود».
به گزارش مجله میدان آزادی، هفتهی گذشته، در تاریخ 24 آبانماه و درست در هفتهی پایانی آن، خبر برگزاری دورهی چهارم جایزهی ادبی احمد محمود، به دبیری مهدی یزدانی خرم در استوری صفحهی اینستاگرام این نویسنده منتشر شد.
جایزهی ادبی احمد محمود در سال 1396 توسط محمد کامرانی، محمدحسن شهسواری و مهدی یزدانی خرم پایهگذاری شد. دورهی اول، دوم و سوم این جایزه تا سال 1399 و علیرغم وجود مشکلاتی چون کرونا به کار خود ادامه داد اما از سال 1400 خبری از فراخوان دورهی جدید این جشنواره نبود و جستجوهای اینترنتی تا امروز نشان میدهد اختتامیهی سال 1399 این جشنواره، آخرین خبر ی است که از آن منتشر شده است.
در پوستر رسمی این دورهی «جایزهی احمد محمود» آمده است: «در این دوره آثار منتشر شده در سالهای 1400 و 1401 در دو حوزه رمان و مجموعه داستان داوری خواهد شد.» و مهلت ارسال اثر، سیام آبانماه اعلام شد.
این تنها فراخوان رسمی چهارمین دورهی این جایزه در صفحات خبری است؛ جدای از اینکه شبکهی اجتماعی فیلترشدهی اینستاگرام را میشود یک تریبون رسمی برای فراخوان یک جایزهی رسمی ادبی دانست یا خیر، فرصت ارسال اثر برای یک جایزهی ادبی که نام بلند احمد محمود را به دوش میکشد، از روز اعلام فراخوان تا پایان آن یعنی سیام آبانماه تنها 6 روز بوده است و این مدت زمان استانداردی برای فراخوان یک جایزهی ادبی در سطح کشوری نیست.
از آنجا که، از علاقهمندان به شرکت در این جایزه خواسته شدهبود، ابتدا به درگاه اینترنتی آن به نشانی ahmadmahmoudaward.com مراجعه و شرایط شرکت در دورهی چهارم را بررسی کنند، جستجوهای خبرنگار مجلهی میدان آزادی نشان میدهد در صفحهی اصلی درگاه جایزهی احمد محمود، چهار بخش «اطلاعیهها»، «قوانین و مقررات»، «دورههای گذشته» و «ارتباط با ما» وجود دارد که هیچکدام راه به جایی نمیبرند و همگی غیرفعال هستند.
با توجه به جزئیات مطرح شده در پوستر این فراخوان، رمانها و مجموعه داستانهای منتشر شده در سال 1400 نیز میتوانند در این دوره شرکت کنند، از همین رو متقاضیان زیادی به این درگاه مراجعه کردند اما با پیام انگلیسی «این صفحه در دسترس نیست» مواجه شدند.
تنها بخش فعال این سایت، بخش تازه تاسیس «راهنمای شرکت در بخش ویژهی جایزه داستان کوتاه دیدار» است با این معرفی که «با هدف کشف و معرفی استعدادهای داستاننویسی، بخش ویژهی «مسابقهی داستان کوتاه دیدار» برگزار میشود». بخش «دیدار» که ظاهرا در دورهی چهارم به این درگاه اضافه شده است و ضمن اعلام حضور، به علاقهمندان شرکت در این مسابقه، این نوید را میدهد که فرصت ارسال اثر به آن تا سیام آذر تمدید شدهاست؛ خبر تمدیدی که فقط در اینستاگرام اعلام شده است و در سایت رسمی از آن خبری نیست.
از دیگر کاستیهای دورهی چهارم جایزهی احمد محمود عدم شفافسازی نسبت به اسامی هیئت داوران یا مؤسسان این جایزه، در درگاه رسمی آن است.
با توجه به غیرفعال بودن بخشهای اصلی درگاه و حتی بخش «ارتباط با ما» که امکان برقراری راههای تماس برای اعلام مشکلات موجود را ندارد و با توجه به نبودن هیچ خبری از برگزاری دورهی چهارم جایزهی احمد محمود در خبرگزاریها و سایتهای خبری و اعلام اینستاگرامی برگزاری جایزه فقط چند روز قبل از پایان فرصت ارسال اثر و عدم اعلام اسامی داوران، نه تنها اعتبار این جایزهی جوان با نام بلند احمد محمود خدشهدار خواهد شد و آیندهی روشنی برای آن تصور نخواهد شد حتی این گمان تقویت میشود که همهی این کاستیها نشان از تعیین برندگان این جایزه قبل از ارسال آثار باشد! ظنی که این روزها دربارهی برخی از جوایز ادبی کشور به یقین بدل شده است.
کاش بیاعتبار کردن نام بزرگان ادبی این کشور، با برگزاری جایزههایی بدون برنامه و بدون آینده، از جلال گرفته تا احمد محمود، به سنت برخی از اهالی ادب تبدیل نشود.