پنجشنبه 02 مرداد 1404 / خواندن: 7 دقیقه
پرونده ماجرای انیمیشن ایرانی | صفحه پنجم

فهرست: بهترین انیمیشن‌ها با موضوع محیط زیست

سال‌هاست که مسائل مربوط به محیط زیست به دغدغه‌ای جهانی تبدیل شده، انیمیشن‌سازان سعی داشته‌اند با نگاهی به این مسائل سهم خود را در فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی اقشار مختلف جامعه به‌خصوص کودکان ادا کنند. 

4
فهرست: بهترین انیمیشن‌ها با موضوع محیط زیست

مجله میدان آزادی: در پنجمین صفحه از این پرونده، فهرستی آماده کرده‌ایم از بهترین انیمیشن‌های سینمایی ایران. این فهرست خواندنی را که پانته‌آ ثاقب‌فر در پرونده «ماجرای انیمیشن ایرانی» تهیه کرده است، در ادامه بخوانید: 

سال‌هاست که مسائل مربوط به محیط زیست به دغدغه‌ای جهانی تبدیل شده، انیمیشن‌سازان سعی داشته‌اند با نگاهی به این مسائل سهم خود را در فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی اقشار مختلف جامعه به‌خصوص کودکان ادا کنند. 
البته که در بین انیمیشن‌های ایرانی آثاری با دغدغه‌ی محیط زیست، تنها بخش کوچکی از تولیدات را شامل می‌شود، ولی همین هم غنیمت است و تأثیرگذاری آن در زمان ارائه‌اش مشهود بوده و هست.
همچنین مجموعه‌ انیمیشن‌هایی با تعداد قسمت بالا هم هستند که در بعضی قسمت‌ها به مسائل مربوط به محیط زیست اشاره داشته‌اند. در فهرست بهترین انیمیشن‌های ایرانی با موضوع محیط زیست ما ده تا از بهترین مجموعه‌هایی را که به این موضوع پرداخته‌اند معرفی می‌کنیم و سپس به قالب‌های دیگر انیمیشن یعنی کار کوتاه و سینمایی هم پرداخته‌ایم. بنابراین فهرست بهترین انیمیشن‌های ایرانی با موضوع محیط زیست در مجله میدان آزادی به این قرار است:

بهترین مجموعه انیمیشن‌های ایرانی با موضوع محیط زیست

 


انیمیشن «ماجراهای تی‌تی»، ساخته‌ی «مصطفی یادگار»

1. ماجراهای تی‌تی 

داستان این مجموعه‌‌‌ی بیست و شش قسمتی مربوط به موجودی فضایی به نام «تی‌تی» است. سفینه‌ی‌ او و مادرش در یک جنگل فرود آمده و تی‌تی در دنیای جدیدش با بچه‌های حیوانات آشنا می‌شود. او هر قسمت با زندگی و خصوصیات یکی از حیوانات آشنا شده و مشکلاتی را که برایش به وجود آمده حل می‌کند. این انیمیشن که به نویسندگی «محمد برومند» و ساخته‌ی «مصطفی یادگار» است، به بچه‌ها این امکان را می‌دهد که با ویژگی‌های منحصربه‌فرد حیوانات مختلف و شرایط محیطی آن‌ها آشنا شده و یاد بگیرند که اگر آن‌ها به دلایلی این ویژگی‌ها را از دست بدهند، چه اتفاقی خواهد افتاد. این مجموعه به سفارش صدا و سیمای یزد تولید شده است.

 


انیمیشن «موچولوها»، ساخته‌ی «هادی روزبهانی»

2. موچولوها 

این مجموعه‌ی پنجاه و دو قسمتی به کارگردانی «هادی روزبهانی» و با فیلم‌نامه‌ی «سولماز بهرنگی» ساخته شده است. موضوع آن به یک شهر مورچه‌ای مربوط می‌شود؛ شهری با خصوصیاتی مشابه شهرهای انسانی. یکی از بزرگ‌ترین معضلات این شهر، کمبود آب است. بنابراین موچولوها مدام درصدد یافتن راهی برای صرفه‌جویی در مصرف آب ساکنان و آموزش روش‌های مختلف برای برطرف کردن این مشکل هستند. 

 


انیمیشن «تندر، یوز ایرانی»، ساخته‌ی «محسن شکرطلب»، «محمد خیراندیش»، «مهدی مؤلف» و «امیرحسین صالحی»

3. تندر، یوز ایرانی    

اثری هفتاد قسمتی به کارگردانی «محسن شکرطلب»، «محمد خیراندیش»، «مهدی مؤلف» و «امیرحسین صالحی» و نوشته‌ی «رضا هادیانی». در روزگاری که انقراض یوز ایرانی در صدر اخبار بود، ساخت انیمیشنی درباره‌‌ی یوز ایرانی کمک شایانی کرد که توجه عموم به مسائل مربوط به این گونه جلب شود. بررسی خطراتی که در طبیعت این موجود را تهدید می‌کند یا مشکلاتی که تغییرات اقلیمی شکارچیان غیرمجاز برای این گونه ایجاد می‌کنند ازجمله مسائلی هستند که این مجموعه به آن‌ها پرداخته. قصه از این قرار است که یوزی نوجوان به نام تندر با دوستانش لاکی و تندک به‌دنبال یافتن خانواده‌اش می‌رود. این گروه کوچک ماجراهایی را از سر می‌گذرانند که تماشای آن خالی از لطف نیست. 

 


انیمیشن «قاصدک‌ها»، ساخته‌ی «حمید کریمیان»

4. قاصدک‌ها

سریالی طولانی و جذاب با نویسنده‌های متعدد به کارگردانی «حمید کریمیان». نویسندگان این اثر دو فصلی و چهارصد و شش قسمتی عبارت‌اند از «محمد خلقی»، «مهدیه حاجیان»، «علیرضا عسگرپور» و «نیلوفر طاهری»، «هاجر سعادت‌نژاد»، «بهنام ساعد»، «فاطمه رودبارانی»، «اشکان صانعی»، «پریسا آرام»، «وحید نظافت» و «سعیده محمدزاده». در داستان این مجموعه آمده است که قاصدک‌ها در پی یافتن سرزمین آرزوها راهی سفر شده‌اند و در هر قسمت با یک حیوان از اقلیمی متفاوت آشنا می‌شوند. حیوانی که به آن‌ها کمک می‌کند به سفرشان ادامه دهند. در هر قسمت اطلاعات مختلف در قالب قصه و اینفوگرافی به مخاطب منتقل می‌شود. قاصدک‌ها در هر قسمت به مشکلی برمی‌خورند و با حیوانی آشنا می‌شوند و پس از شناخت آن در بخشی موزیکال، درباره‌ی شیوه‌ی زندگی، خوراک و آداب اجتماعی منطقه‌ی محل زندگی‌اش شناختی پیدا می‌کنند. این مجموعه با تکنیک کات‌اوت در سال ۱۳۹۹ به سفارش مرکز پویانمایی صبا در قسمت‌های هشت دقیقه‌ای ساخته شده است. 

 


انیمیشن «ماجراهای سینا و لاکی»، ساخته‌ی «مجید شاکری»


5. ماجراهای سینا و لاکی

این کار ساخته‌ی «مجید شاکری»، به نویسندگی گروهی از نویسنده‌ها ازجمله «سعید شاکری» و به سفارش خراسان رضوی است. این مجموعه‌ی چهل قسمتی داستان سیناست. پسرکی که همراه با پدرش زندگی می‌کند و به حیوانات علاقه‌ی زیادی دارد. روزی پدر به مناسبت تولدش به او لاک‌پشتی سبز به نام لاکی هدیه می‌دهد. لاکی، لاک‌پشت دانایی است که در مورد بسیاری از مسائل اطلاعات خوبی دارد؛ مثل زندگی لاک‌پشت‌ها، زنبورها، ماهی‌ها، گربه‌سانان، کرم‌های خاکی، مورچه‌ها، خفاش‌ها، عنکبوت‌ها و بسیاری اطلاعات جذاب دیگر. او به کمک یک چوب جادویی توضیحات خود را بر روی یک پرده‌ی جادویی برای سینا و دوستانش به تصویر می‌کشد.

 


انیمیشن «حیات وحش»، ساخته‌ی «علی درخش»


6. مجموعه‌ حیات وحش 

کاری به کارگردانی و نویسندگی «علی درخش» و تهیه‌کنندگی مرحوم «ابوالحسنی». این مجموعه که با نام انقراض نیز شناخته می‌شود، مجموعه‌ای طنز در رابطه با چگونگی انقراض بعضی گونه‌های حیوانات و حشرات است. این مجموعه بار طنز بالایی دارد و مسائل زیست محیطی در لایه‌های زیرین کار ارائه شده‌اند. 

 


انیمیشن «مهارت‌های زندگی»، ساخته‌ی «فرخ یکدانه» و «شهاب کسرایی»

7. مهارت‌های زندگی

مجموعه‌ی «مهارت‌های زندگی» بر اساس طرحی از «فرخ یکدانه» و «شهاب کسرایی»، در پانصد و بیست و شش قسمت ده دقیقه‌ای به تهیه‌کنندگی مؤسسه‌ی فرهنگی‌هنری حوربا و در تکنیک سه‌بعدی کامپیوتری در مرکز پویانمایی صبا برای گروه سنی کودک تولید شده است. نویسندگان متعددی ازجمله «احسان مجیدی»، «علی‌اصغر دستچی»، «مریم اکبرلو» و... در این مجموعه فعالیت داشته‌اند. چهارده قسمت از این پانصد و بیست و شش دقیقه به محیط زیست مربوط می‌شود. مسائلی درباره‌ی بهداشت محیط زیست، پسماند و بازیافت و زیست شهری که برای مخاطب امروز ملموس بوده و به فرهنگ‌سازی در این مقوله کمک می‌کند. 
 


انیمیشن «خداوند لک لک‌ها را دوست دارد»، ساخته‌ی «هما شکیبی» و «سعیده ذاکری»

8. خداوند لک‌لک‌ها را دوست دارد

پرواز بر فراز برکه‌ها و زمین‌های سبز، خانه ساختن روی برج‌های گلی و باستانی یا بالای برج‌های کبوترخانه، خاطره‌ی خوشی از لک‌لک‌ها در ذهن مردم ایران ساخته است. بنابراین سریال «خداوند لک‌لک‌ها را دوست دارد» گزینه دیگر این فهرست است. سریال که راوی ماجراهای مهاجرت یک گروه لک‌لک به یک روستا است. در این بین اتفاقات تلخ و شیرینی هم بین دسته لک‌لک‌ها و هم در بین اهالی روستا می‌افتد. همزیستی مسالمت‌آمیز در زندگی روستایی، توجه به حفاظت از پرندگان مهاجر و بومی ایران از سوژه‌های محیط زیستی این سریال نوشته «اُرُد عطاپور» و ساخته «هما شکیبی» و «سعیده ذاکری» است.

9. سفر باران

فیلم سینمایی هفتاد و پنج دقیقه‌ای به کارگردانی «مژگان کهریزی» و «راضیه کاظم‌زاده ایرانشهر» و به قلم «هاله دارابی» که در لایه‌های زیرینش درباره‌ی اقلیم‌های مختلف ایران و تأثیر بارش بر روی اکوسیستم‌ها به مخاطب اطلاعات درستی می‌دهد. داستان درباره‌ی سه تکه ابر است که از دریا دور شده و سفری را از البرز آغاز کرده و سپس از زاگرس می‌گذرند. در این سفر آن‌ها با انواع بادها و چندین شهر آشنا می‌شوند و آخرسر تصمیم می‌گیرند به‌جای بازگشت به خانه در سرزمینی که بیشتر به باران نیاز دارد، ببارند. 
 

 


انیمیشن «گلستان، سرزمین من»، ساخته‌ی «علیرضا کاویان‌ راد»
 

10. گلستان، سرزمین من 

کاری از «علیرضا کاویان راد» و به قلم «علی مینایی» که در بیست و شش قسمت پانزده‌دقیقه‌ای از حیوانات در حال انقراض ایرانی می‌گوید. این مجموعه به‌طور ویژه به حیات وحش منطقه‌ی زیبای گلستان پرداخته و از گونه‌های جانوری آنجا می‌گوید. یکی از جانداران این اقلیم پرنده‌ی هماست که تعداد اندک و محدودی از آن باقی مانده. در این مجموعه به ما گفته می‌شود که باید بیشتر مراقب محیط زیست این پرنده باشیم و در حفظ و نگهداری این سرزمین زیبا بکوشیم.

 

بهترین انیمیشن‌های سینمایی ایرانی با موضوع محیط زیست

 


انیمیشن «مینا و پلنگ»، ساخته‌ی «محمدعلی کوچکی»

11. مینا و پلنگ

«مینا و پلنگ» فیلم سینمایی انیمیشنی هشتاد و شش دقیقه‌ای به کارگردانی «محمدعلی کوچکی» و به قلم توانای «فهیمه کیوان» است. ماجرایی برگرفته از داستانی واقعی! 
مینا دختری است که با مادربزرگ خود در کندلوس زندگی می‌کند. یک روز که مینا تنهایی به جنگل می‌رود، با بچه‌پلنگی آشنا می‌شود. بچه‌پلنگی که بعدتر مینای گرفتار در چنگ عقاب را نجات می‌دهد. 
در لایه‌های زیرین این قصه، محل زندگی و خصوصیات پلنگ و همچنین کندلوس به‌زیبایی به تصویر کشیده شده و مخاطب را با مسائل مربوط به آن‌ها آشنا می‌کند.

 


انیمیشن «بچه زرنگ»، ساخته‌ی «بهزاد نکویی»، «هادی محمدیان» و «محمدجواد جنتی»

12. بچه زرنگ

«بچه زرنگ» فیلم سینمایی پرفروش و پرطرفدار ایرانی است. این سریال در حاشیه شیطنت‌های محسن کوچولو، به مسئله انقراض ببر مازندران می‌پردازد. همین‌طور پرداختن به شکار بی‌رویه حیوانات جنگلی و تغییر زیست بوم آنها از دیگر دغدغه‌های محیط زیستی انیمیشن بچه زرنگ است. «بهنود نکویی»، «هادی محمدیان» و «محمدجواد جنتی» کارگردانان بچه زرنگ هستند.

بهترین انیمیشن‌های کوتاه ایرانی با موضوع محیط زیست

 


انیمیشن «سمپاش»، ساخته‌ی «فرنوش عابدی»
 

13. سمپاش

کاری کوتاه به نویسندگی و کارگردانی «فرنوش عابدی» و به سفارش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که در محیط زیستی ویران‌شده در آینده می‌گذرد. ارتشی به نام سمپاش‌ها بر شهری ویرانه در زمانی دور در آینده حکومت می‌کنند که در آن رویش هر گونه گل و روییدنی ممنوع است. یکی از سربازان به‌واسطه‌ی پسرکی با گروهی که به‌طور پنهانی از گیاهان مراقبت می‌کند، آشنا می‌شود و این شروع ماجرایی هیجان‌انگیز است.

14. آبیاری قطره‌ای 

انیمیشنی کوتاه به کارگردانی «حامد محبی» و به قلم «بابک شکری» درباره‌ی شيوه‌ی آبياری قطره‌ای است كه صرفه‌جويی در مصرف آب را ممكن می‌كند. در اين روش فقط بخش كوچكی از خاك مرطوب می‌شود و در نتیجه علف‌های هرز هم رشد نمی‌کنند. سيستم طوری طراحی شده كه آب دقيقاً نزديك ريشه‌ی درختان هدایت می‌شود. شيوه‌ای كارآمد كه بيشتر برای باغ‌های ميوه با فاصله‌ی زياد ميان درختان كاربرد دارد. این انیمیشن جزو دسته‌های آموزشی بوده و در مدارس کشور پخش می‌شود. 




تصاویر پیوست

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط «میدان آزادی» منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد!

نکته دان
«ماجراهای تی تی»، به بچه‌ها این امکان را می‌دهد که با ویژگی‌های منحصربه‌فرد حیوانات مختلف و شرایط محیطی آن‌ها آشنا شده و یاد بگیرند که اگر آن‌ها به دلایلی این ویژگی‌ها را از دست بدهند، چه اتفاقی خواهد افتاد. این مجموعه به سفارش صدا و سیمای یزد تولید شده است.

موضوع «موچولوها»، به یک شهر مورچه‌ای مربوط می‌شود؛ شهری با خصوصیاتی مشابه شهرهای انسانی. یکی از بزرگ‌ترین معضلات این شهر، کمبود آب است. بنابراین موچولوها مدام درصدد یافتن راهی برای صرفه‌جویی در مصرف آب ساکنان و آموزش روش‌های مختلف برای برطرف کردن این مشکل هستند.

مطالب مرتبط