مجله میدان آزادی: جشنوارهی چهل و سوم فجر با همهی اما و اگرهای این سالها، با تلاش اهالی سینما، سعی کرد بدون حاشیه کار خود را آغاز کند و ادامه دهد؛ اما جشنوارهی فیلم فجر بدون حاشیه هم مگر میشود؟! اهالی سینما همیشه با حاشیههایشان خواندنیتر هستند و ما قصد داریم هر روز در پرونده «پرواز بر فراز آشیانه سیمرغ» در کنار اخبار مهم اما کوتاه اکران فیلمها در جشنواره، به حاشیههای آن نیز بپردازیم. در نهمین روز از جشنواره فیلم فجر نیز اخبار و حواشی خواندنیایی رخ داد که میتوانید در ادامه بخوانید:
نهمین روز از جشنواره فیلم فجر میزبان سه فیلم «شاه نقش»، «1968» و «فریاد» در بخش مسابقه سینمای ایران و دو فیلم «ممنوع الخروجیها» و «سالن ۴» در بخش ویژه بود.
فیلمی در حال و هوای دهه چهل
اولین فیلم روز نهم جشنواره، فیلم شاه نقش به کارگردانی شاهد احمدلو، که یک فیلم با موضوعی کاملا سینمایی بود از زندگی صنفی هنروران سینما که چندان مورد توجه مخاطبان قرار نگرفت.
نقش اصلی این فیلم را بهرنگ علوی بازی کرده است که ظاهر و رفتارش یادآور نقشهای بهروز وثوقی در سینمای پیش از انقلاب بود. او در توضیح این شباهت گفت: من انگشت کوچک این هنرمند هم نمیشوم.

به نفع ایران یا اسرائیل
دومین فیلم و نشست مربوط بود به فیلم «۱۹۶۸» به کارگردانی امیرمهدی پوروزیری.
این فیلم درباره بازی فوتبال ایران و اسرائیل پیش از انقلاب بود و در میان اهالی رسانه بازخوردهای متفاوتی داشت. برخی منقدان معتقد بودند جریان این فیلم بیشتر به نفع اسراییل بود تا ایران، اما پروزیری این انتقاد را رد کرد و گفت ما به دنبال پرداختن به یک موضوع ایدئولوژیک بودیم نه کلیشهای.
ایرج محمدی تهیه کننده فیلم «۱۹۶۸» هم دراینباره گفت: موضوع امروز دنیا چیست؟ آیا به ما نمیگویند که از اسراییل دست بکشید و کلی امتیاز به شما میدهیم. ما دقیقا داریم در این فیلم تاریخی را نشان میدهیم که ما از چه زمانی با اسراییل درگیر بودیم و این فیلم به نظرم جزو معدود فیلمهای جسورانه چندسال گذشته است.

فریاد و کارگردانی که جواب نداد
آخرین فیلم اکرانی روز نهم، فریاد بود که نشست خبریاش چندان به مذاق خبرنگاران خوش نیامد! چون هر سوال مطرح کردند، محمدرضا اردلان کارگردان فیلم پاسخ روشنی به پرسشها نداد و در نهایت با این جمله که «این فیلم را براساس فیلمنامه پایاننامه ارشدم ساختم» توضیحاتش را تمام کرد.

رفت و برگشت یک خبر
اگر از نشستهای خبری روز نهم سریعتر بگذریم، باید به خبری اشاراه کنیم که ناگهان اهالی رسانه را در شوک فرو برد. روابط عمومی چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، در اقدامی غیرمنتظره اعلام کرد نامزدهای بخش مسابقه سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، ۲۰ بهمن ماه در سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد اعلام خواهد شد.
پیش از این طبق برنامه اعلام شده، قرار بود اعلام نامزدها در روز یکشنبه ۲۱ بهمن ماه صورت گیرد که با توجه به نیاز زمان مناسب برای آماده سازی مراسم اختتامیه، نامزدهای بخش مسابقه سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر پس از آخرین نشست روز نهم اعلام خواهد شد.
این تغییر ناگهانی برخی را با این پرسش مواجه کرد که چطور وقتی هنوز دو فیلم از سی و دو فیلم منتخب، در کاخ جشنواره اکران نشده، قرار است نامزدها اعلام شود؟ اما دیری نپایید که برنامهها به روال عادی بازگشت و به علت کسالت حال یکی از داوران، هیات داوران به نتایج قطعی برای اعلام اسامی نامزدها نرسیدند.
پس از آن بود که روابط عمومی جشنواره اعلام کرد اسامی نامزدهای دریافت سیمرغ چهل و سومین جشنواره فیلم فجر پس از آخرین نشست پرسش و پاسخ جشنواره، حوالی ساعت ۱۶:۳۰ روز ۲۱ بهمن، ساعت۱۶:۳۰ از شبکه نمایش سیما پخش خواهد شد.
سانس ویژه و سرنوشت همچنان مبهم «قاتل و وحشی»
در سانس ویژهی روز نهم جشنواره فجر، هم به دلیل حذف برنامه اعلام نامزدها در روز بیستم و هم اکران سه فیلم از بخش مسابقه، دو فیلم دیگر به بخش ویژهی جشنواره اضافه شدند. «ممنوع الخروجیها» و «سالن ۴» دو فیلم بخش ویژه بودند که در روز نهم در سینمای رسانه به نمایش در آمدند.
«ممنوع الخروجیها» به کارگردانی سیدجلال اشکذری با بازی سام درخشانی، سجاد بابایی، روشنک گرامی، روحالله زمانی، ساقی حاجیپور و نگار نیکدل در ژانر اجتماعی بود که به بخش سودای سیمرغ جشنواره راه نیافت. با حذف «زمانی در ابدیت» از میان 33 فیلم این دوره، اشکذری، کارگردان فیلم اعلام کرده بود که ممنوعالخروجیها جایگیزین زمانی در ابدیت خواهد شد که این اتفاق نیفتاد.

«سالن چهار» به کارگردانی حسین ترک جوش و تهیه کنندگی روحالله حجازی هم دومین فیلم بخش ویژه و آخرین فیلم اکرانی جشنواره در روز نهم بود.
میلاد کیمرام، محسن قصابیان، سارا رسول زاده، مهراوه شریفینیا، تینو صالحی، ساغر قناعت، علی مردانه و سید علی صالحی بازیگران سالن چهار هستند که در ژانر درام معمایی تولید شده و در خلاصه داستانش آمده است: یه جایی از زندگیم وایسادم که دیگه حال خودم برام مهم نیست...

هر دو فیلم بخش ویژه، باوجود بازیگران مطرح، نتوانستند استقبال و شور و هیجانی که «رکسانا»، «غریزه» و «پیرپسر» در جشنواره به وجود آورند را تکرار کنند و چندان مورد توجه اهالی رسانه قرار نگرفتند.
پیش از این دو فیلم، در بخش ویژه و خارج از مسابقهی روزهای گذشته، فیلمهای «رگهای آبی»، «صنم»، بخشی از «آتش و گلستان»، «لاکپشت»، «غریزه»، «فرشتهها نمیمیرند»، «رکسانا» و «پیر پسر» نمایش داده شد. اما فیلم پرحاشهی این دوره یعنی «قاتل و وحشی» حمید نعمتالله هنوز در وضعیتی معلق برای نمایش قرار دارد. اگر این فیلم روز دهم در بخش ویژه جشنواره اکران نشود، شاید دیگر چنین فرصتی برایش فراهم نشود.
این در حالی است که اولین کسی که به نوعی پیشنهادش منجر به قرار دادان بخشی ویژه برای فیلمهای رد شده در جشنواره شد، حمید نعمتاالله بود. نعمتالله درخواست داشت تا فیلمش حداقل در یک سالن برای جمعی منتخب به نمایش درآید و بازخورد «قاتل و وحشی» را در میان تماشاگران ببیند و همین درخواست بهانهای شد برای راه انداختن بخش ویژه در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر.
فیلمهای بخش ویژه اما بهجز داغ کردن تنور استقبال از جشنواره، دستمایهی سوال خبرنگاران هم گاه و بیگاه بودند. در نهمین روز جشنواره، رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی، در گفتگویی با اهالی رسانه در جشنواره فیلم فجر درباره آخرین وضعیت نمایش فیلمهای قاتل و وحشی، غریزه و پیرپسر، به دور از فضای جشنواره گفت: قاتل و وحشی در هفت سال گذشته مشکلاتی داشته که کم و بیش در مورد آن گفته شده است و حالا ما باید به سمت و سویی برویم که ببینیم تا چه حد امکان رفع و رجوع شدن مشکلات وجود دارد. بعضی از این مشکلات میتواند در چهارچوب سازمان سینمایی محقق شود و بخشی فراتر از آن. او گفت فیلم غریزه پروانهی نمایشش قبلتر صادر شده و دربارهی پیرپسر هم این امید را داد که در شورای پروانه نمایش قرار بگیرد و بعد از اخذ مجوز به چرخه اکران برود.
نتیجه آرای مردمی ثابت ماند
از روز هشتم، نتیجهی آرای مردمی ثابت ماند. دبیر آرای مردمی جشنواره فیلم فجر، علی آشتیانیپور (دبیر آرای مردمی جشنواره فیلم فجر) درباره نتایج این آرا در سه روز پایانی جشنواره گفت: روش معرفی فیلمهای برتر بدین گونه است که از بین ۳۲ فیلم شرکت کننده از روز ۱۵ بهمن ماه، تعداد ۱۵ فیلم که امتیاز بیشتری کسب کردهاند، معرفی شدند و از آن روز به بعد، دو فیلم که امتیاز کمتری داشتند کسر شدند تا به تعداد ۷ فیلم برسند و سه روز پایانی همچنان از بین ۳۲ فیلم، هفت فیلم دارای امتیاز برتر معرفی و در روز اختتامیه از بین ۳۲ فیلم، یک فیلم بهعنوان فیلمی که امتیاز بیشتری را به خود اختصاص داده است، جایزه خود را کسب خواهد کرد.
با این روش و با توجه به ادامهی روند رایگیری برای همه ۳۲ فیلم، امکان جابهجایی بین هفت فیلم برتر وجود خواهد داشت.
«بچهی مردم» محمود کریمی، «موسی کلیمالله» ابراهیم حاتمیکیا، «پیشمرگ» علی غفاری، «ناتور دشت» محمدرضا خردمندان، «رها» حسام فرهمند، «زیبا صدایم کن» رسول صدرعاملی و «خدای جنگ» حسین دارابی، 7 فیلم از مجموع 32 فیلم حاضر در بخش مسابقهی برگزیدهی نگاه تماشاگران جشنواره فیلم فجر هستند که اسامی آنها بدون اولویت اعلام شد.
مطالب مرتبط:
1. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای سومین روز از چهلوسومین جشنواره فیلم فجر
2. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای چهارمین روز از چهلوسومین جشنواره فیلم فجر
3. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای پنجمین روز از چهل و سومین جشنواره فیلم فجر
4. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای ششمین روز از چهل و سومین جشنواره فیلم فجر
5. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای هفتمین روز از چهل و سومین جشنواره فیلم فجر
6. گزارش: مهمترین خبرها و حاشیههای هشتمین روز از چهلوسومین جشنواره فیلم فجر