مجله میدان آزادی: در این بخش از پروندهی «پرواز بر فراز آشیانهی سیمرغ» ستونی را با عنوان «فهرستهای بهترینهای تمام ادوار جشنوارهی فیلم فجر» درنظرگرفتهایم که توسط گروه پژوهش میدان آزادی فراهم شده. برگزیدگان بهترین فیلم جشنوارهی فجر، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامهنویسی، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین بازیگری نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین تدوین فیلم و بهترین فیلمبرداری از جمله فهرستهایی هستند که قصد داریم در این بخش به آنها بپردازیم. این فهرستها را به مرور و در طول شبهای برگزاری جشنواره برای شما منتشر خواهیم کرد. سعی میکنیم هر شب جشنواره یک فهرست منتشر شود. اولین فهرست این ستون و صفحهی دوم پروندهی «پرواز بر فراز آشیانهی سیمرغ»، «فهرست بهترین فیلمهای تمام ادوار جشنواره فجر» است که به دوستداران سینمای ایران ارائه میشود.
جشنواره فیلم فجر مهمترین رویداد هنری مربوط به سینما در ایران است. این رویداد جشنوارهای سینمایی است که از سال ۱۳۶۱ تاکنون در دههی فجر یعنی از دوازدهم تا بیست و دوم بهمن هر سال در تهران برگزار میگردد.
جشنوارهی بینالمللی فیلم فجر تا سال ۱۳۷۴ فقط به تولیدات سالانه سینمای ایران میپرداخت؛ اما از سال ۱۳۷۴ جشنواره به صورت بینالمللی برگزار میشود و علاوه بر سینمای ایران، در بخش بینالملل به بررسی فیلمهایی از سینمای جهان میپردازد. این قسمت از جشنواره امسال پس از تقریبا هشت سال دوباره به بخش اصلی جشنواره برگشته و در بهمن ماه برگزار میشود.
بخش رقابتی جشنواره، یک بخش اصلی به نام «سودای سیمرغ» دارد که هنرمندان برای دستیابی به «سیمرغ بلورین» هربخش با یکدیگر رقابت میکنند. جشنواره بخشهای دیگری نیز چون «نگاه نو»، «سینما حقیقت»، «هنر و تجربه» و «انیمیشن» را نیز شامل میشود.
«سیمرغ بلورین بهترین فیلم» هر ساله از سال 1361 به بهترین فیلم بخش سودای سیمرغ تعلق میگیرد. این جایزه در دو دور اول برگزاری جشنواره هیچ برندهای نداشت. اولین فیلمی که نامش در کنار سیمرغ بلورین بهترین فیلم قرار گرفت؛ فیلم «مترسک» به کارگردانی «حسن محمدزاده» بود.
علاوه بر دو دورهی اول، چهار دورهی دیگر نیز هیچ فیلمی شایستهی این عنوان نشد. «ابراهیم حاتمیکیا» در این فهرست رکورددار است و پنج فیلم به کارگردانی او به عنوان بهترین فیلم انتخاب شدند. «مجید مجیدی» پس از حاتمیکیا با چهار فیلم برگزیده در ردهی دوم قرار دارد. و اگر بخواهیم از آخرین برگزیدهی این جایزه حرف بزنیم، پارسال این جایزه به فیلم «موقعیت مهدی» با کارگردانی «هادی حجازیفر» تعلق گرفت.
جدول همه فیلمهای ایرانی برگزیده جایزه فجر