مجله میدان آزادی: با پایان فصل زمستان، به مرورِ داغترین اخبار و رویدادهای هنری این فصل میپردازیم. چهارمین شماره از فصلنامهی «کاغذ اخبار هنر»، را به قلم خانم «حنانه شکیبا» میخوانید:
فجر چهل و دوم؛ اسکار نود و ششم
مهمترین خبر هنری فصل زمستان، قطعا و مسلما دو جشنوارهی مهم سینمایی، یکی در ایران و یکی در جهان بود.
بهمن ماه آبستن چهل و دومین جشنوارهی فیلم فجر بود و اسفندماه در انتظار برگزاری نود و ششمین دورهی جایزه اسکار که به اسکار 2024 مشهور است. حالا با به پایان آمدن بهمن و اسفند و برگزاری این دو رویداد مهم سینمایی میتوان دوباره به عملکرد این دو جشنوارهی مهم هنر نگاهی انداخت.
مجله میدان آزادی در پروندهی مهم «پرواز بر فراز آشیانهی سیمرغ» به نقد و بررسی مهمترین آثار سینمایی، حاشیههای آن و بررسی انتقادی کارنامهی مدیریت چهل و دومین جشنوارهی فیلم فجر پرداخت و اگر علاقهمند به بررسی و مرور آثار این جشنواره که بخش مهمی از اکران نوروزی را به خود اختصاص داده است هستید، میتوانید سری به ستون «نقد و بررسی فیلمهای جشنوارهی فجر 42» بزنید.
گلدن گلوب 2024 و اسکار 2024: غافلگیری پشت غافلگیری
در اواسط دی ماه با برگزاری هشتاد و یکمین دوره جوایز گلدن گلوب و مشخص شدن برندگان نهایی آن، گمانهزنیها برای برندگان نهایی اسکار شروع شد. گلدن گلوب 2024 دو افلگیری بزرگ داشت که برندگان نهایی اسکار این غافلگیری را بیشتر کردند.
اولی اینکه «باربی»، پرفروشترین فیلم 2023، با وجود نامزدی در 9 رشته، تنها جایزهی نهچندان مهم «دستاورد گیشه» را برد و دومی اینکه برای اولینبار در تاریخ سینمای هالیوود، «لیلی گلداستون» بازیگر فیلم «قاتلان ماه کامل» به عنوان نخستین بازیگر سرخپوست، برندهی این جایزه در تاریخ ۸۱ سالهی جوایز گلدنگلوب شناخته شد. فیلم «اوپنهایمر» با پنج جایزه و سریال «وراثت» با چهار جایزه، پیشتازان کسب جایزهی گلدن گلوب 2024 بودند.
با آمدن ماه اسفند و برگزاری نود و ششمین جایزه اسکار، مشخص شد غافلگیریهای گلدن گلوب در مقابل غافلگیریهای این جایزه، چندان هم بزرگ نبود و این اسکار است که در غافلگیری حرف اول را میزند! بعد از گلدن گلوب، همهی پیشبینیها برای بهترین فیلم به سوی اوپنهایمر هدایت شد و نتایج اسکار هم نشان میدهد که بسیاری از گمانهزنیها درست بوده است. اما در کمال تعجب «قاتلان ماه کامل»، آخرین ساختهی مارتین اسکورسیزی، با وجود نامزدی در 10 رشته، هیچ جایزهای را در اسکار 2024 کسب نکرد و اسکورسیزی با دست خالی مراسم اسکار را ترک کرد.
باربی هم تنها در بخش ترانهی اورجینال موفق به کسب اسکار شد. از سویی دیگر «اما استون» با ربودن جایزه اسکار بهترین نقش اول زن از دیگر رقبایش، تنها بازیگری بود که در اسکار 2024، دومین اسکار را به خانه برد. هفت سال پیش او برای فیلم «لالاند» این جایزه را کسب کرده بود.
صحبت از اسکار و حاشیههایش، پایان ندارد! مجلهی میدان آزادی در پروندهی «جایزه فیلم اسکار» به طور مفصل به اسکار 2024 و آثار برگزیدهی آن پرداخته است که میتوانید با مراجعه و مرور نقدهای آن، بهترینهای اسکار 2024 را برای تماشا در تعطیلات عید انتخاب کنید.
رکوردشکنی مجید انتظامی
در دنیای موسیقی ایران، علاوه بر روی صحنه رفتن مجدد مجید انتظامی در کنسرت «همراه با خاطرهها» که به دلیل استقبال مخاطبان، دوباره در دیماه برگزار شد، بازگشت این موزیسین 76 ساله به صحنهی سینماست که پس از 13 سال کنارهگیری از ساخت موسیقی فیلم، در چهل و دومین جشنوارهی فیلم فجر با موسیقی متن فیلم سینمایی «مجنون» حضور داشت.
این دوری اگرچه بسیار طولانی بود اما برای استاد مجید انتظامی، پنجمین سیمرغ بلورینِ بهترین موسیقی متن جشنواره فجر را به ارمغان آورد و به این ترتیب نه تنها رکورد خود را در دریافت این سیمرغ جابهجا کرد، که گوی سبقت را از محمدرضا علیقلی و حسین علیزاده، هر کدام با چهار سیمرغ ربود.
از دیگر اخبار مهم موسیقایی در فصل زمستان برگزاری سی و نمهمین جشنوارهی بینالمللی موسیقی فجر بود که بعد از پایان جشنوارهی فیلم فجر، در روز 23 بهمن آغاز به کار کرد و 81 اجرای صحنهای داشت.
در بخش پاپ مقام اول را مصطفی راغب برای ترانهی «حال نامعلوم» کسب کرد. باربد بهترین خوانندگی در موسیقی دستگاهی به آلبوم «قاب خیال» به خوانندگی هادی فیضآبادی رسید و باربد بهترین آهنگسازی موسیقی دستگاهی به سعید هنرمند برای آلبوم «گمشده دل» تعلق گرفت.
مهمترین خبر موسیقایی جهان در فصل زمستان، برگزاری شصت و ششمین دورهی جایزهی موسیقی گرمی بود که مهمترین جوایز آن را هنرمندان زن تصاحب کردند.
«تیلور سوئیفت» جایزهی بهترین آلبوم سال را برای آلبوم «نیمهشبها» گرفت و رکورددار بیشترین جایزهی «آلبوم سال» در تاریخ جوایز گرمی شد.
بیلی آیلیش هم سال موفقی را پشت سر گذاشت و نه تنها در گرمی، جایزهی بهترین آهنگ سال را برای ترانهی «What Was I Made For?» از آن خود کرد که چند روز پیش، در نود و ششمین دورهی جوایز اسکار هم با برنده شدن جایزهی بهترین آهنگ اورجینال برای فیلم «باربی»، به عنوان جوانترین برندهی دو جایزهی اسکار -اولی برای آهنگ اصلی فیلم «جیمز باند»- در تاریخ این رویداد سینمایی شناخته شد.
بهار هنرهای تجسمی در زمستان
برگزاری دوسالانهی ملی خوشنویسی از مهمترین خبرهای حوزهی تجسمی در دیماه بود. این دوسالانه که در آبانماه فراخوان خود را برای جمعآوری آثار منتشر کرده بود در چهاردهم دی ماه افتتاح شد و آثار راهیافته به آن تا 15 بهمن در سرای بهشتیانِ سرای سعدالسلطنهی قزوین به نمایش درآمد.
برگزاری نوزدهمین حراج تهران از مهمترین اخبار حوزهی تجسمی بهمن ماه بود. نوزدهمین حراج تهران روز جمعه ۶ بهمن ماه با ارایه ۹۰ اثر هنرهای تجسمی در هتل پارسیان آزادی برگزار شد و آثاری در رده بندی کلاسیک از هنرمندانی نظیر ابراهیم جباری (جبار بیک)، حسین قوللر آقاسی، علیمحمد حیدریان، محمود زنگنه، محمود فرشچیان و در رده بندی مدرن از سهراب سپهری، بهمن محصص، حسین زنده رودی، پرویز تناولی، محمد احصایی و صادق تبریزی پیشگام فقید مکتب سقاخانه ارایه شد.
شانزدهمین جشنوارهی هنرهای تجسمی فجر هم در ادامهی جشنوارههای فجر در بهمن ماه برگزار شد. فراخوان جشنوارهی شانزدهم دوم آبان ماه امسال در دو بخش رقابتی و غیرقابتی منتشر شد و به صورت رسمی، هشتم بهمن ماه با نمایش ۱۳۵ اثر از ۱۲۵ هنرمند در موزهی هنرهای معاصرآغاز به کار کرد و تا سیام بهمن ماه ادامه داشت.
بخش رقابتیِ طوبای زرین و بازار هنر این جشنواره نیز دهم بهمن ماه افتتاح شد و در نمایشگاه آن ۸۵۴ اثر در بخشهای «مسابقه»، «قلهها»، «هنرمند محور» و «بازار هنر» از ۶۰۶ هنرمند به نمایش گذاشته شد و آیین اختتامیهی شانزدهمین جشنوارهی هنرهای تجسمی فجر، در سوم اسفندماه برگزار شد و طوبای زرین در دست صاحبانش جای گرفت.
سیمین و جلال؛ من بوکر و داستان زنان
در ادبیات نیز اتفاقات مهمی در جهان و ایران رخ داد. در دی ماه در ایران، اعلام برگزیدگان شانزدهمین دورهی «جایزهی جلال آل احمد» با حاشیههایی همراه بود؛ نزدیکیِ صنفیِ غالب نامزدها به داوران جایزهی جلال، برخی گمانهزنیها دربارهی حلقهی انحصاری داوران و برگزیدگان این جایزه و چند و چون اعتبار آن را تقویت کرد.
حالا که حرف از جلال شد، به تناسب خوب است به فراخوان جایزهی سیمین هم اشاره کنیم که در اسفندماه منتشر شد.
در ادبیات جهان نیز علاوه بر اعلام نامزدهای اولیهی ادبیات داستانی زنان که کتاب اولیها سهم چشمگیری در آن داشتند، نامزدهای اولیهی بوکر بینالملل هم اعلام شدند و حضور پررنگ نویسندگانی از آمریکای شمالی، اهالی ادبیات را به دههی درخشش این قاره در ادبیات جهان برد با معرفی چهرههایی چون گابریل گارسیا مارکز و «ماریو بارگاس یوسا».
تنها خداست که میماند
از غمانگیزترین اخبار فصل زمستان برای کشورهای حوزهی زبان فارسی، درگذشت دولتمند خلف، خوانندهی تاجیکستانی بود که در کشورهای مختلف فارسیزبان از جمله ایران، طرفداران بسیاری داشت.
اگر شما هم از علاقهمندان آثار این هنرمند تاجیکی هستید میتوانید در مطلب «فهرست: همه آلبومها و گزیدهای از بهترین آهنگهای دولتمند خلف»، بهترین آثار این هنرمند فقید را مرور کنید.
این اخبار گزیدهای از مهمترین اخبار فصل زمستان بود. اگر به دنبال دانستن و خواندن اخبار بیشتری از فصل زمستان هستید میتوانید کاغذ اخبار دی، کاغذ اخبار بهمن و کاغذ اخبار دی را در مجله میدان آزادی مرور کنید.
مطالب مرتبط:
کاغذ اخبار هنر: مهمترین خبرهای هنر و ادبیات؛ دی 1402
کاغذ اخبار هنر: مهمترین خبرهای هنر و ادبیات؛ بهمن 1402
کاغذ اخبار هنر: مهمترین خبرهای هنر و ادبیات؛ اسفند 1402